De ce avem nevoie de un control stomatologic o dată la 6 luni?

De ce avem nevoie de un control stomatologic o dată la 6 luni?

Deși îngrijorați de starea lor de sănătate, românii nu merg preventiv la medic. Conceptul de prevenție (indiferent că este vorba despre sănătate, mașină sau apartament) se situează pe la sfârșitul listei în majoritatea agendelor. În general, sănătatea nu este prețuită până în momentul în care este afectată și apare o boală.

Având în vedere creşterea costurilor serviciilor medicale şi creşterea numărului de boli, trebuie să avem în vedere că “Este mai ușor să previi decât să tratezi!”, de asemenea și mai ieftin. Pentru a obține acest lucru, este necesară îmbunătăţirea cunoştinţelor despre factorii de risc şi încurajarea populaţiei să adopte comportamente şi stiluri de viaţă sănătoase.

Vizitele sporadice la medicul stomatolog, efectuate doar atunci când apar neplăceri evidente (durere, sângerare, tumefiere, carii mari, etc.), conduc la agravarea și acumularea problemelor sănătății orale, astfel, tratamentele necesare devin mai dificile, mai îndelungate și mai costisitoare. Pe lângă acest aspect, cu cât probleme dentare sunt mai grave cu atât se reduc si posibilitățile de tratament.

O vizită la stomatolog la fiecare 6 luni este extrem de importantă. În urma unui control pot fi depistate la timp problemele, iar tratamentul este mai simplu și mai puțin costisitor.

Iată câteva motive pentru care este importantă prezentarea la stomatolog de 2 ori pe an:

1. Examinarea cavității bucale și a structurilor înconjurătoare

În prima fază, are loc o discuție despre starea generală a sănătății cavității bucale, dacă s-au produs modificări de la ultima vizită. Pacientul va informa medicul asupra oricăror simptome sau semne pe care le resimte la nivelul cavității bucale.

Apoi, medicul examinează zona capului și a gâtului, glandele salivare, eventuala prezență a unor noduli limfatici măriți, precum și articulația temporo-mandibulară.

În etapa următoare are loc examinarea cavității orale, se va verifica starea dinților, a gingiilor și a țesuturilor moi din cavitatea bucală (obraji, limba, planșeul bucal) pentru a depista eventuale leziuni sau disfuncții.

2. Igienizarea cavității bucale

În timpul zilei,  datorită alimentației apar  pe dinți niște  depuneri albicioase (placă)  care se pot îndepărta cu ajutorul periajul efectuat zilnic. Dacă această placă bacteriană nu se îndepărtează corespunzător, din cauza lipsei periajului sau a unei tehnici deficitare, ea se mineralizează și devine dură, transformându-se în tartru. Aceasta nu se mai poate îndepărta prin periaj și numai medicul dentist poate face acest lucru, in cabinet. Dacă tartrul nu este îndepărtat, acesta produce inflamația gingiilor care în timp, duce la resorbția osului parodontal, la mobilizarea și pierderea precoce a dinților.

În cadrul controlului de rutină, medicul stomatolog va examina gingiile pentru depistarea prezenței eventualelor inflamații sau sângerări, va verifica mobilitatea dinților și va evalua adâncimea pungilor parodontale (dacă există).

În etapa următoare, medicul apreciază starea igienei orale a pacientului și dacă se consideră a fi necesar, se efectuează o igienizare profesională. Aceasta constă în detartrajul cu aparatul ultrasonic pentru îndepărtarea eficientă a tartrului supra și subgingival, urmat de o curățire cu instrumente manuale ascuțite, iar la final un periaj profesional și un duș bucal cu airflow.

Ultimele două procedee ajută și la îndepărtarea colorațiilor de pe suprafețele dinților care apar la persoanele fumătoare sau care consumă cantități mari de cafea, ceai negru, cola, etc.

Periajul dentar trebuie efectuat obligatoriu de două ori pe zi, dimineața, după micul dejun și seara, înainte de culcare, timp de 3 minute (la copii 2 minute sunt suficiente). Tehnica trebuie să fie una corectă, adică mișcările efectuate trebuie să fie verticale, de la gingie spre dinte, care să aplice gingia pe dinți (mișcări de jos în sus pe dinții inferiori și de sus în jos pe dinții superiori).

Noi recomandăm, pe lângă periajul dentar zilnic, și folosirea aței dentare, seara înainte de culcare pentru o igienă optimă a tuturor suprafețelor dinților.

3. Depistarea unor eventuale carii

După îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului, medicul poate observa și analiza mult mai ușor suprefețele dinților pentru a putea depista dacă au apărut carii noi de la ultimul control.

În unele situații, pot exista carii ascunse aflate între dinți, inaccesibile vederii, care pot îngreuna diagnosticul. Cu toate acestea, există metode complementare pe care medicul le poate folosi pentru a clarifica situația.

Un periaj dentar corect și folosirea aței dentare în mod consecvent ajuta semnificativ la reducerea probabilității apariției cariilor, chiar și a celor interdentare.

4. Controlul obturațiilor existente, a lucrărilor protetice, implanturilor dentare, protezelor, etc.

În continuare, medicul va observa obturațiile existente și va verifica închiderea marginală, dacă s-a modificat culoarea, dacă s-au produs fracturi, dacă au apărut carii pe lângă obturații, etc. În cazul lucrărilor protetice sau a protezelor, se va verifica închiderea pe dinte, dacă și-au păstrat integritatea, dacă au apărut alte modificări la nivelul lor.

Aparatul dentomaxilar este într-o continuă schimbare, el își caută mereu echilibrul. Orice lucrare realizată în cavitatea orală, de la obturații simple la lucrări complexe, trebuie verificate periodic. Fiecare persoană este unică în felul ei și evoluează în permanență, iar organismul uman nu este atât de predictibil precum o mașină.

Din acest motiv, nu putem vorbi despre garanție pe termen lung când vine vorba de lucrări protetice. Dacă în cadrul controlului de rutină se observă deficiențe la nivelul lucrărilor protetice, ele trebuiesc remediate sau înlocuite, fiind mult mai ușor dacă problemele sunt depistate la timp.

Păstrarea unei igiene dentare corespunzătoare ajută și la prelungirea vieții obturațiilor și a lucrărilor protetice, deoarece suportul pe care aceste lucrări sunt realizate este unul curat și sănătos, fără inflamații și sângerări.

5. Verificarea ocluziei (mușcăturii) statice și dinamice

Spre final, medicul stomatolog va analiza și ocluzia pacientului, atât static cât și dinamic, pentru a observa dacă există probleme sau modificări din cauza uzurii sau a unei mușcături dezechilibrate, necorespunzătoare. Uneori prin efectuarea unor mici ajustări se poate remedia o situație neplăcută. Alteori sunt necesare și examinări complementare (radiografii, tomografie, RMN etc).

După încheierea consultației de control, medicul dentist vă poate oferi instrucțiuni cu privire la periajul dentar sau să solicite efectuarea unor investigații complementare, eventual a unui consult interclinic și dacă este cazul o programare pentru rezolvarea problemelor descoperite.

În anumite situații (pacienții cu boală parodontală, cu aparate ortodontice sau lucrări pe implanturi, persoane cu predispoziție pentru acumularea tartrului sau cu deficiențe imunitare etc.) controlul periodic trebuie realizat chiar mai frecvent.

IMPORTANT!

Prin prezentarea regulată la medicul dentist și prin menținerea unei igiene orale corespunzătoare se pot preveni multe probleme și situații complicate, care altminteri devin mari consumatoare de timp, energie și resurse economice. Dacă problemele sunt depistate în stadiu incipient se rezolvă mult mai simplu și mai ușor pentru toate părțile implicate.