8 cele mai frecvente întrebări despre ALBIREA DENTARĂ

8 cele mai frecvente întrebări despre ALBIREA DENTARĂ

     1. Cu ce se face albirea dentară?
Albirea dentară se fac cu substanțe pe bază de peroxid de hidrogen, sub formă de gel, în diferite concentrații.
     2. Cum se face albirea dentară?
Albirea dentară se poate face acasă sau în cabinetul stomatologic. În prima situație se folosesc gutiere speciale și o substanță de albire de concentrație mai mică care necesită aplicări repetate. La cabinet există două posibilități de albire: cu lampa specială de albire sau fără lampă. În ambele cazuri gelul de albire este de concentrație mai mare, prin urmare are o eficiență crescută și o durată de acțiune mai scurtă.
În cazul albirii profesionale se aplică pe gingii o protecție (barieră gingivală), astfel încât doar dinții să fie expuși substanței. Peroxidul de hidrogen din gelul de albire, sub acțiunea luminii lămpii, accelerează puternic procedeul de albire, producând rezultate semnificative. Procedeul de albire este inofensiv, lipsit de disconfort și are avantajul timpului extrem de redus, dinții albindu-se vizibil doar într-o singură ședință (între 3-8 nuanțe mai luminoși). Albirea profesională în cabinet reduce timpul și crește eficiența foarte mult, concentrația gelului de albire fiind maximă și albirea realizându-se de obicei într-o singură ședință. Această metodă este apreciată în special de pacienții pentru care timpul este foarte prețios sau care doresc rezultate vizibile imediat.
     3. Este afectată structura smalțului de substanțele de albire?
NU. Smalțul se pigmentează de-a lungul timpului cu diferite substanțe provenind din ceai, cafea, tutun, vin roșu, etc. Gelul de albire acționează asupra substanțelor organice din smalț, și nu asupra celor anorganice care ii dau rezistență. Substanțele organice conțin și apă, de aceea dinții se deshidratează ușor în timpul albirii, ducând la apariția unei sensibilități ușoare după tratament. De aceea, se recomandă ca după ședința de albire profesională să nu se consume băuturi sau alimente foarte colorate (sucuri, sfeclă, dulciuri colorate, cafea, vin roșu, etc.) câteva zile, până când dinții se rehidratează. Albirea profesională este o procedură de curățare sigură, fără efecte secundare, de lungă durată și uniformă a tuturor dinților.
     4. În cât timp se realizează albirea dentară?
Depinde de mai mulți factori: de sistemul folosit (acasă sau în cabinetul dentar), de tipul de pete, de culoarea inițială a dinților (cel mai bine se albesc dinții cu pete gălbui sau maronii, cei cu tentă de gri-cenușiu se albesc mai greu), de concentrația agenților de albire, de timpul de acțiune al acestora și de frecvența repetării tratamentului. Cel mai rapid se albesc dinții în cabinet, într-o ședință de cel mult o oră. În cazul efectuării procedeului de albire acasă, concentrația substanței de albire din gel fiind mai mică, rezultatele se obțin în câteva săptămâni.
     5. Poate apărea durere sau sensibilitate în timpul tratamentului de albire?
DA. După cum am menționat anterior, dinții se deshidratează ușor în timpul tratamentului de albire, ceea ce duce la apariția unei sensibilități intra sau post-operatorii. Pentru a contracara acest neajuns, se pot folosi substanțe fluorizante sau desensibilizante după procedeul de albire. Cu sau fără ajutorul substanțelor fluorizante sau desensibilizante, sensibilitatea dispare după o zi sau două de la efectuarea tratamentului de albire.
     6. Dinții necesită îngrijire specială după albire?
DA. Se recomandă o grijă suplimentară, în special în primele 2 săptămâni după efectuarea unui tratament de albire, adică evitarea alimentelor sau băuturilor cu pigmenți puternici (cafea, vin roșu, fructe de pădure-afine, mure, tutun, etc.) și a unor medicamente (ex. Decasept) care pot ușor repigmenta suprafețele dentare. Bineînțeles, pentru prelungirea efectului albirii dentare, o igienă dentară foarte bună este absolut necesară.
     7. Este necesară o consultație înainte de efectuarea unei ședințe de albire în cabinet?
DA. Este necesară, deoarece dinții supuși unui tratament de albire trebuie să aibă smalțul integru, adică să nu existe carii sau fisuri în smalț (dacă există obturații sau coroane, trebuie știut că acestea nu își modifică culoarea după albire). Dinții trebuie să fie de asemenea perfect curați, uneori fiind necesară efectuarea unui detartraj sau a unui periaj profesional.
     8. Cât timp rămân dinții albi?
Depinde de igiena dentară și de obiceiurile alimentare (cafea, tutun, etc.). Albirea dentară poate fi efectuată o dată pe an sau în funcție de necesități. Îngălbenirea dinților este un proces natural și normal, el apărând firesc atât înaintea efectuării tratamentului de albire, cât și după efectuarea acestuia.

Caz clinic

Bianca, 22 ani
În acest caz, procesul de albire a fost efectuat la domiciliu cu gutiere și concentrație redusă de peroxid. Pacienta nu a acuzat niciun fel de sensibilitate pe durata întregului proces de albire. În acest caz s-a obținut o îmbunătățire de două nuanțe.
Înaintea procesului de albire
Înaintea procesului de albire
Aspectul după procesul de albire
Aspectul după procesul de albire

După 7 zile de albire la domiciliu cu gutiere
După 7 zile de albire la domiciliu cu gutiere