Tratamentul stomatologic de fluorizare la copii

Alături de sigilare, tratamentul cu fluor reprezintă o altă metodă de prevenire a cariei dentare. Aceste măsuri profilactice pot reduce cu până la 95% apariția cariei dentare.
Fluorul acționează asemeni unui scut ce protejează dinții împotriva atacului acid cauzat de placa bacteriană, având abilitatea de a opri evoluția carioasă în cazul formelor incipiente de carie.

Tratamentul stomatologic de fluorizare la copii

 

Ce este mai exact fluorul?

Fluorul este un ion electronegativ, fiind extrem de reactiv, se găsește în natură doar sub formă de săruri minerale. Este al 13-lea cel mai abundent element din sol, se găsește de asemenea în apă și în alimente.
Combinațiile fluorului cu sodiu, calciu, sunt utile în dezvoltarea și protecția dentară, precum și în igiena orală. Ele se găsesc în apa de băut, pastă de dinți și apa de gură.

 

Unde se găsește fluorul?

Fluorul este localizat în organism la nivelul tendoanelor, al oaselor şi al dinţilor.
Principalele surse alimenatre de fluor sunt: apa de băut, vegetalele cultivate în soluri îmbogațite cu fluor, ceaiul negru, produsele alimentare de origine marină (sardine, macrou).
Sursele de fluor sunt variate și este greu de controlat dozajul din alimente și din produse pentru igienă dentară și orală. De aceea în cazul în care se optează pentru administrarea sistemică, ea trebuie făcută cu discernământ pentru a evita supradozarea.

 

Care este necesarul de fluor pentru organism?

Necesarul zilnic de fluor pentru prevenția cariei dentare este: 0,25 mg între 6 luni și 3 ani, de 0,50 mg între 3 si 6 ani și de 1mg între 6 și 13 ani.
Aportul de fluor pe cale generală se poate face prin consumul de apă și diverse alimente ce conțin fluor, prin tratamentul sistemic cu pastile de fluor, dar și prin utilizarea apei de gură și a pastei de dinți cu fluor din care, mai ales în cazul copiilor, ingerarea unei mici cantități este inevitabilă.
Însă utilizarea pe cale generală a fluorului trebuie făcută cu mare atenție, deoarece dozarea excesivă poate fi nocivă pentru organism. Supradozarea este reprezentată de un consum de peste 0,1 mg/kg corp.
În situația unei supradozări accidentale se recomandă administrarea laptelui și a carbonatului de calciu pentru absorbția intestinală mai lentă a fluorului.

 

Cum ajută fluorul dinții să se apere de carie?

Studiile au arătat că ionul de fluor are rolul de a apăra smalțul împotriva cariilor dentare. În urma unor cercetări realizate in 1930, s-a determinat reducerea cu 66% a cariilor dentare în rândul populației care a consumat apă fluorizată în perioada de creștere.
Smalțul conține hidroxiapatita de calciu, iar în urma administrării de fluor, ionul de fluor înlocuiește ionul de hidroxid, rezultând fluorapatita de calciu, o structură mult mai rezistentă și mai stabilă la atacul acizilor din cavitatea bucală.
Fluorul inițiază remineralizarea dinților și se absoarbe de pe suprafața smalțului acolo unde acesta e demineralizat. Prezența fluorului pe suprafața dintelui atrage ionii de calciu, rezultând formarea unei matrici mai solide.
Fluorul poate crește rezistența dinților la carii, prin fluorapatita de calciu care este mai rezistentă la atacul acid și inhibă capacitatea bacteriilor de a forma acizi.

 

Cum să folosim fluorul pentru prevenirea cariei dentare?

Utilizarea corectă a produselor pentru igiena orodentară ce conțin fluor, alături de fluorizarea periodică în cabinetul stomatologic și o alimentație variată în care să se regăsească constant alimente bogate în fluor este o metodă sigură de prevenire a cariei dentare.
În cazul în care alegem să dozăm fluorul cu ajutorul pastilelor cu Fluor (Zymafluor), este nevoie de o respectare riguroasă a indcațiilor medicului asupra dozei de fluor și condițiilor necesare pentru a nu depăși cantitatea zilnică recomandată.

 

Ce fel de pastă de dinți pentru copii?

Pentru copii mai mici de 2 ani, este recomandat periajul zilnic, de două ori pe zi, de la apariția primului dințișor temporar, cu pastă de dinți cu flour pentru copii. Este importantă cantitatea aplicată pe periuța dentară, care trebuie să fie foarte mică, de dimensiunea unui bob de orez.
Pastele de dinți pentru copii au un conținut de sub 600 ppm fluor. Pentru copii de până la 5 ani, care nu știu să scuipe, această pastă de dinți este mai sigură deoarece are un conținut foarte scăzut de fluor, astfel încât chiar dacă este înghițită nu reprezintă un pericol de supradozare. Periajul se realizează cu o cantitate foarte mică de pastă, sub supravegherea unuia dintre părinți, pentru a evita înghițirea ei excesivă.
După vârsta de 6 ani se poate folosi pasta de dinți cu un conținut de 1.000 ppm, respectiv 1.100 ppm pentru prevenția cariei dentare.
Cantitatea de pastă pentru periaj nu trebuie să depășească dimensiunea unui bob de mazăre.

 

Tratamentul stomatologic de fluorizare la copii

 

Ce este Fluorizarea în cabinetul de medicină dentară ?

În acord cu Academia Americană de Stomatologie Pediatrică, tratamentul de fluorizare cu paste și geluri aplicate în cabinetul stomatologic sunt eficiente pentru scăderea riscului de apariție al cariei dentare.
Nivelul mai crescut de fluor ce se găsește în pastele și gelurile de fluorizare în cabinet, formează un strat de protecție cu fluor la suprafața dentară. Fluorul se elibereză în momentul în care ph-ul salivar scade, împiedicând astfel activitatea bacteriană și remineralizând smalțul.
Produsele profesionale de fluoarizare au abilitatea de a remineraliza structura smalțului acolo unde aceasta a fost afectată de aciditatea plăcii bacteriene. Smalțul afectat în acest fel se poate prezenta sub forma unor pete albe, crețoase, fiind demineralizat și reprezintă o formă incipientă de carie dentară.

Pentru prevenirea cariei dentare sunt recomandate aceste ședințe de fluorizare în cabinet cu o frecvență de 2-4 ori pe an în funcție de predispoziția la carie.

Leave a Reply