“Fiecare zâmbet ne face mai tineri cu o zi” spune un vechi proverb chinezesc iar noi credem cu tărie în acest lucru. Astfel, tot ce facem zi de zi este să redăm oamenilor bucuria de a zâmbi iar tratamentul ortodontic ne aduce foarte aproape de acest țel. Obiectivul urmărit este ca estetica dentară și cea facială, împreună cu o ocluzie corectă să formeze un tot unitar estetic și funcțional. Ortodonția nu este limitată la o grupă de vârstă, adresându-se atât copiilor cât și adulților. Cu toate acestea, există anumite diferențe în ceea ce privește obiectivele și modul de abordare al acestor categorii de vârste. Pentru a putea afla care sunt acestea, împreună cu multe alte răspunsuri, am creat o listă cu întrebări pe care pacienții ni le adresează frecvent:
1. De ce avem nevoie de un tratament ortodontic?
Tratamentul ortodontic ne ajută să obținem rezultate estetice în cadrul unei funcții corecte. Cu alte cuvinte, pe lângă un zâmbet frumos, armonios, cu dinții corect aliniați dorim să obținem și sănătatea țesuturilor parodontale (gingiile), ale articulației temporomandibulare și ale mușchilor masticatori, cu rezultate stabile pe termen lung.
2. Cum se stabilesc obiectivele tratamentului ortodontic?
Fiecărui pacient, care dorește un tratament ortodontic, i se face un set de investigații cu ajutorul cărora se poate stabili exact care sunt problemele, rezultatele fiind discutate ulterior cu membrii echipei interdisciplinare (medicul protetician, chirurg, pedodont etc.). După identificarea acestor probleme și prioritizarea lor se stabilesc obiectivele și etapele de tratament care se discută apoi cu pacientul.
3. Cât timp durează tratamentul ortodontic?
Tratamentul ortodontic este individualizat pentru fiecare pacient în funcție de obiectivele stabilite. Astfel durata tratamentului poate varia între 6 și 30 de luni.
4. Care sunt investigațiile de care avem nevoie pentru stabilirea diagnosticului și elaborarea planului de tratament?
Investigațiile necesare cuprind un set de poze intra și extraorale pe care se poate urmări estetica facială și dentară, amprente ale arcadelor dentare, înregistrarea relațiilor intermaxilare, anumite radiografii specifice în funcție de caz precum și o examinare amănunțită a articulației temporomandibulare, a mușchilor masticatori, a ocluziei (mușcătura) și a țesuturilor parodontale.
5. Este dureros tratamentul ortodontic?
Tratamentul ortodontic poate genera puțin disconfort la începutul tratamentului ortodontic. Este vorba de o tensiune resimțită în primele două săptămâni cât și de mici leziuni ale părților interne ale buzelor sau ale obrajilor care apar în primele zile dar dispar după 6-7.
De obicei nu este necesară administrarea de analgezice iar ceara ortodontică poate proteja țesuturile moi, evitând astfel micile leziuni ale mucoasei orale din primele zile.
6. Ce fel de aparate se pot pune la adulți?
Există diferite tipuri de aparate ortodontice, unele mai vizibile, altele mai puțin vizibile. Cu toate acestea, medicul va hotărâ împreună cu pacientul care este aparatul ortodontic ce se potrivește cel mai bine fiecărui caz în parte.
7. Ce sunt aparatele ortodontice estetice?
Aparatele ortodontice estetice sau “invizibile” pot fi mobile sau fixe. Cele mobile sunt de tip gutieră, cum este Invisalign, se aplică și se îndepărtează de pe dinți de către pacienți. Cele fixe pot fi aparate ce se aplică pe partea exterioară a dinților și sunt din safir sau ceramică și aparate linguale, cum este Incognito, care se aplică pe partea interioară a arcadelor dentare.
8. Poate aparatul ortodontic să producă leziuni carioase sau demineralizări ale smalțului?
Tratamentul ortodontic impune un control foarte riguros al Lipsa igienei dentare și acumularea plăcii bacteriene poate genera leziuni carioase, demineralizări și inflamații ale țesuturilor gingivale. Din acest motiv, igiena orală este foarte importantă în această perioadă iar igienizarea profesională realizată de către medicul dentist este recomandată cu o frecvență mai crescută decât în mod normal.
9. Cât de des se face vizita la medicul ortodont în timpul tratamentului ortodontic?
Aceasta depinde de tipul de tratament și de obiectivele urmărite. În timpul tratamentului ortodontic activ, vizita la medicul ortodont se face o dată la 4-6 săptămâni.
10. Ce este contenția și de ce este nevoie de aceasta la finalul tratamentului ortodontic?
Sub acțiunea forțelor ortodontice dinții devin Această mobilitate este normală în timpul tratamentului ortodontic și face posibilă deplasarea dentară. La finalul tratamentului ortodontic dinții încă sunt mobili, deoarece este necesar ca fibrele parodontale ce fac legătura între dinte și os să se reorganizeze în noua poziție a dintelui. Această reorganizare poate dura până la un an – un an și jumătate și din acest motiv dinții trebuie menținuți cu ajutorul aparatelor de contenție în noua poziție în acest
11. Care sunt aparatele de contenție?
Medicul ortodont va hotărâ la finalul tratamentului ortodontic care este aparatul de contenție indicat pentru fiecare caz în parte. Acestea pot fi mobile, se aplică pe dinți și se îndepărtează de către pacient sau pot fi fixe, lipite în spatele dinților.
12. Cât timp va trebui purtată contenția?
Durata de purtare a aparatelor de contenție este stabilită de medicul ortodont în funcție de tipul de anomalie inițială, de afectarea parodontală a dinților, de stabilitatea rezultatului obținut cât și de creșterea și dezvoltarea restantă.
13. De ce este nevoie în unele cazuri de o abordare interdisciplinara ortodonție- protetică?
În cazul pacienților adulți care se prezintă la medicul generalist sau protetician cu lipsa unuia sau a mai multor dinți, cu o uzură accentuată a dinților sau care doresc înlocuirea restaurărilor vechi din diferte motive, medicul generalist sau protetician poate să beneficieze de ajutorul unui tratament ortodontic preprotetic. In acest mod, spațiile edentate pot fi corect calibrate pentru a face loc unor implanturi dentare. Dinții care au migrat în spațiile lipsă pot fi repoziționați în poziția lor inițială și marginile gingivale ale incisivilor pot fi nivelate corect. Datorită acestor intervenții ortodontice, proteticianul poate să fie minim invaziv cu țesuturile dentare ale pacientului, adică să sacrifice o cantitate cât mai redusă a țesuturilor dentare.
În aceste cazuri, medicul protetician este “arhitectul” planului de tratament iar medicul ortodont urmărește obiectivele stabilite de către protetician. Din acest motiv este necesară o comunicare excelentă între medicul ortodont, protetician și alți membrii ai echipei interdisciplinare, comunicare care se face cu ajutorul investigațiilor enumerate mai sus. La finalul tratamentului ortodontic, proteticianul preia din nou cazul pentru a înlocui dinții lipsă și pentru a reface morfologia dinților abrazați astfel încât aceștia să-și poată relua corect funcția.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.