1. Ce sunt fațetele dentare?
Fatețele dentare sunt restaurări dentare care se aplică pe partea frontală a dinților, având rolul de a reface estetica dentară a zâmbetului precum și funcția aparatului dento maxilar.
2. Din ce material sunt făcute fațetele dentare?
Fațetele pot fi realizate din două tipuri de material: din ceramică sau din material compozit. Fațetele ceramice sunt realizate de către tehnicianul dentar în laboratorul de tehnică dentară și apoi sunt cimentate (lipite) de către medicul stomatolog în cabinet. Fațetele din compozit (același material din care se fac plombele estetice) sunt realizate de către medicul stomatolog direct în cavitatea orală într-o singură ședință de tratament.
Înainte/După – caz realizat cu fațete din compozit
Înainte/După – caz realizat cu fațete din ceramică
După – caz realizat cu fațete din compozit După – caz realizat cu fațete din ceramică
3. Când am nevoie de fațete dentare?
Fațetele dentare au rolul de a reface estetica și funcția dentară. În general ele sunt solicitate de către pacient pentru a restabili sau reface culoarea dințiilor și/sau de a reface sau schimba forma dințiilor. Altfel zis, sunt utilizate pentru a schimba culoarea și forma dințiilor. Decizia de a alege ca metodă de tratament fațetele dentare se ia împreună cu medicul stomatolog în urma unei consultații în cabinet.
4. Fațetele sunt rezistente?
În general, fațetele ceramice sunt foarte subțiri (0.3 – 1 mm), ceea ce le face să fie foarte fragile. După cimentare (lipirea) lor pe suprafața dintelui, riscul de fractură este aproape inexistent. Principiul este la fel ca și în cazul gresiei – înainte să fie lipită este foarte casantă, dar după ce este lipită este foarte rezistentă.
5. Pot mușca normal cu fațetele?
Da. Se pot folosi ca orice structură dentară integră. Bineînțeles, este contraindicată mușcarea unor obiecte dure: furculițe, coji de alune, fistic sau alte obiecte dure. Aceste obiceiuri vicioase sunt contraindicate și pentru structurile dentare sănătoase.
6. Care este durata de viață a unei fațete?
În primul rând, durata de viață variază în funcție de materialului din care sunt confecționate. Fațetele ceramice au o durată de viață mai lungă (media fiind între 5 – 10 ani), iar fațetele din compozit au o durată de viață mai scurtă ( 3-7 ani). Cu cât fațetele dentare sunt mai bine întreținute, mai bine realizate, iar mentenanța este făcută periodic, cu atât durata lor de viață este mai lungă.
7. Fațetele dentare afectează dinții?
De cele mai multe ori dinții sunt pregătiți de către medic pentru ca fațetele să poată fi cimentate (lipite). Cantitatea de structură dentară îndepărtată diferă mult în funcție de ce se dorește să se obțină în urma restaurării. De exemplu dacă se dorește o schimbare radicală a culorii, grosimea fațetei este mai mare, astfel medicul va fi nevoit să îndepărteze o cantitate mai mare de structură dentară. Din acest motiv recomandarea este să se realizeze un design estetic și funcțional înainte ca dinții să fie șlefuiți.
8. Există fațete care se pot aplica fără șlefuirea dințiilor?
Da, există astfel de cazuri, iar în aceste cazuri, decizia se ia împreună cu medicul stomatolog. Depinde foarte mult de situația fiecărui pacient în momentul în care se prezintă la medicul stomatolog, precum și de cerințele estetice.
9. Care este diferența dintre fațetele din ceramică și cele din compozit?
Fațetele din compozit
Avantaje
– se aplică într-o ședință
– prepararea dintelui este minimă
– dacă se ciobesc sau se uzează se pot corecta de către medic în cabinet
– costuri reduse
– pot fi înlocuite oricând cu fațete din ceramică
Dezavantaje
– este nevoie să fie lustruite periodic (la 6 luni)
– materialul își modifică culoarea în timp
– rezultatul estetic al fațetelor depinde de îndemânarea medicului stomatolog
Fațetele ceramice
Avantaje
– prepararea dintelui este minimă
– culoarea este stabilă în timp
– durata de viață mai lungă
Dezavantaje
– realizarea lor necesită mai multe ședințe
– sunt mai greu de corectat dacă se fracturează
– estica lor depinde de colaborarea medicului cu tehnicianul dentar
– costuri ridicate
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.